HTC One X: haló, tady budoucnost (recenze)

Reklama

HTC One X bude rozhodně patřit mezi nejvýkonnější mobilní telefony, se kterými se tento rok setkáme. Ve výbavě jen těžko objevíte slabá místa, jak se ale tento super-smartphone používá v praxi?

Kapitoly recenze

  1. Design, rozměry, hardware, výkon
  2. Displej, ovládání, systém, funkce, závěr

HTC One X je jednoznačně nejvýkonnějším mobilním telefonem, který nám HTC doposud představilo. Pokud nemáte na svůj nový mobilní telefon přehnané nároky, dost možná vám bude stačit i některý z dalších telefonů řady One, které byly představeny na Barcelonském veletrhu.

Model HTC One S je svému většímu sourozenci docela podobný. Nemá tak silný procesor a velký displej, když ale telefony zapnete, uvidíte naprosto shodné prostředí.

Recenzi HTC One S si přečtěte zde.

HTC One X ale přesto stojí ještě o jednu úroveň dál. Není to tak dávno, co jsem se rozplýval nad prvními dvoujádrovými mobily. Tenhle mobil ale (aspoň papírově) výkon znovu navyšuje a to rovnou o dvojnásobek.

Design, rozměry

Vzhled nových telefonů HTC řady One je docela podobný. Model X je vlastně trochu porostlejší esko. Opět před sebou máme mobil se zakulacenými rohy, třemi dotykovými tlačítky pod displejem a sekundární kamerou nad ním. Zásadní rozdíl je pochopitelně ve velikosti. HTC One X rozhodně není mobil pro každého a musím přiznat, že jeho velikost už mi trochu vadí. Mobil se totiž nedá jen tak lehce ovládat jednou rukou. Dosáhnout palcem od jednoho rohu displeje k druhému už vyžaduje prstem docela kroutit, alespoň tedy v mém případě.

Pokud tedy o tomto mobilu uvažujete, určitě se na něj před nákupem podívejte i naživo a ověřte si, že vám větší rozměry nevadí. Konkrétně se jedná o 134 × 70 mm, přístroj naopak příjemně překvapí hmotností 130 g a tloušťkou rovných 8,9 mm. A rozhodně se nejedná o žádný marketingový podfuk, mobil se nijak výrazně nezužuje či nerozšiřuje, jedinou výjimkou je mírně vypuklý objektiv fotoaparátu na zadní straně. Na sympatickou tloušťku se tedy můžete spolehnout.

Solidní hmotnost 130 g je dána i tím, že mobil si vystačí s plastovou konstrukcí. Konkrétně se jedná o polykarbonát s matnou povrchovou úpravou, na které zůstávají jen velmi nezřetelně otisky prstů. Kromě tmavě šedé verze, kterou vidíte i na fotkách, můžete narazit ještě na bílé provedení mobilu, které působí o něco stylověji.

Konstrukce se vydařila na jedničku. Svůj podíl na tom jistě má i fakt, že zadní kryt už nejde vůbec nijak sundat. Model X je ještě důslednější než HTC One S a tak pro umístění microSIM karty používá pouze drobný šuplík, který se nachází v horní části krytu. Budoucnost je tedy nejenom čtyřjádrová, ale smiřte se i s microSIM a nevyměnitelnou baterií.

Velmi rychle také zjistíte, že není kam umístit paměťovou kartu. HTC One X má pouze na horní hraně zapínací tlačítko a audiokonektor, pravý bok obsahuje tlačítka hlasitosti (mimochodem velmi zapuštěná a hůře se ovládající) a na levém boku je microUSB. Čekal bych i HDMI, ale chuť si musím nechat protentokrát zajít.

Zadní strana telefonu nabízí vypouklý objektiv fotoaparátu a v jeho těsné blízkosti najdete přisvětlovací diodu. Na zádech našel svoje místo i hlasitý reproduktor s cedulkou beats audio a kousek od něj napravo můžete vidět několik kontaktů, které poslouží pro připojení k dokovací stanici.

Hardware, výkon

Přesně tyto položky dělají z HTC One X výjimečný mobil. Máme tu čest s čtyřjádrovým procesorem Nvidia Tegra 3 s frekvencí 1,5 GHz. Zmínit určitě musíme i grafiku GeForce 400 MHz. Máte-li rádi nejrůznější testy výkonu, budete One X skutečně milovat. Konkurence v podobě Galaxy S III už sice klepe na dveře, zatím ale bude tento mobil v testech bez problémů kralovat.

I přes naprosto špičkové parametry ale nečekejte, že se systém občas mírně nezbrzdí. Většinou za to může HTC Sense, jindy chvíli trvá načtení náročnější hry. Rozhodně ale nejde o nic dramatického a máte před sebou velmi rychlý smartphone.

Procesoru zdatně sekunduje i operační paměť, i když 1 GB RAM už není tak výjimečná hodnota. Nutno také počítat s tím, že si její část ukousne provoz operačního systému a samotné HTC Sense. Může vám to ale být úplně jedno, paměti zůstává i tak dost.

U hodnocení uživatelské paměti už bych ale nadšení krotil. Parametrových 32 GB vypadá skvěle, ve skutečnosti ale máte k dispozici jen kolem 26 GB. A to už na kompletní hudební knihovnu nemusí spoustě uživatelů stačit. Samozřejmě, musíme zmínit i dalších 25 GB na Dropboxu, ty ale stejně nikdy nejsou tak při ruce jako data uložená přímo v telefonu.

Kromě obvyklé podpory rychlých dat a Wi-Fi je HTC One X připravené také na NFC.

Telefon se kromě velkého výkonu dočkal i silné baterie, která má kapacitu 1800 mAh. Zázraky sice nečekejte, alespoň trocha optimismu je ale namístě. Telefon mi při střídmějším provozu (ovšem se zapnutou synchronizací), několika hovorech, zprávách a prohlížení internetu vydržel dva dny v provozu. Což je rozhodně více, než může nabídnout drtivá většina konkurence.

Samozřejmě, zapněte hry nebo navigaci a můžete rovnou zůstat u nabíječky. Jako obvykle záleží na způsobu používání. Pozitivně se zde dá hodnotit alespoň to, že se mobil při vyšším výkonu nijak intenzivně nepřehřívá.

Reklama