Samsung Galaxy S III: detaily rozhodují (recenze)

Reklama

Nejvybavenější, nejrychlejší, největší…spoustou superlativů se dá okomentovat nová vlajková loď Samsungu, model Galaxy S III. Nesporný vládce současné mobilní říše nemá daleko ani k hodnocení nejdokonalejší. Najdou se na něm vůbec nějaké chyby?

Kapitoly článku:

Rozměry, design, hardware, displej

Ovládání, pohotovostní displej

Telefonování, zprávy, internet, Dropbox, doplňkové služby

Organizační funkce, mapy, multimédia, závěr

Už od prvního představení Samsungu Galaxy S III bylo jasné, že nás čeká něco velkého. Tenhle mobil je pro Samsung klíčový a tak si nemůže dovolit ani tu nejmenší chybu. A opravdu, měřeno parametry, Galaxy S III momentálně opravdu jen těžko hledá konkurenci. Samsung ale překvapil, kromě „brutálního“ výkonu svému telefonu dodal i spoustu větších či menších vylepšení, která velmi zpříjemňují celé používání telefonu.

Přečtěte si další články o Samsungu Galaxy S III

Představení

Příslušenství

Ukázkové fotky a video

Srovnání s Galaxy S II

Rozměry, design

Když chcete mobil s obřím displejem, musíte se smířit i s obřími rozměry. Galaxy S III to jasně dokazuje. I když se ale jedná o opravdu hodně, hodně velký mobil, zvykl jsem si na něj docela rychle. Možná je to jeho tloušťkou či velmi příjemnou hmotností, Galaxy S III vás ale příjemně překvapí. Trochu hanlivé označení pádlo si proto tak úplně nezaslouží. Přesto doufám, že Samsung představí stejně vybavený mobil, který bude mít na výšku tak o dva centimetry méně.

Galaxy S III rozhodně není pro každého, iritující už je fakt, že mobil se moc pohodlně nedá ovládat jednou rukou. Současně se ale telefon drží docela pohodlně, nikde žádné ostré hrany. Tvar je také podstatně zakulacenější než u předchozí S II. Musím ale přiznat, že její design mi seděl o kousek více.

Samsung přitom nijak zásadně neplýtvá místem a kolem displeje je na přední straně pouze malý proužek volného místa. Spodek zabralo jedno středové hardwarové tlačítko, kterému sekundují dvě softwarové klávesy. Abyste si je nepletli, mohou zůstat rozsvícené celou dobu, co telefon používáte.

Nad displejem se nachází obvyklá sbírka senzorů, reproduktor a jedna neskutečně otravná informační dioda. Upřímně, vadí mi telefony, u kterých je blikání diody hodně nenápadné. Samsung na to ale jde z druhé strany a modré blikání diody je natolik výrazné, že ho nepřehlédne ani slepý. Galaxy S III byl prvním telefonem, u kterého jsem vážně přemýšlel, že veškeré upozornění raději vypnu. Blikání v noci je schopné vás probudit!

Momentálně už si telefon můžete koupit v bílé a tmavě modré barvě. Mě se více líbí první varianta, Ivoš Kocera zase chválí modré provedení. Vyberte si zkrátka sami. Ať už se ale rozhodnete jakkoliv, mobil vás při prvním kontaktu asi trochu zaskočí. Vzhledem k ceně totiž budete jistě očekávat něco luxusnějšího. Samsung udržel nízkou hmotnost telefonu, ale vykoupit to musel plastovým provedením. A záda z polykarbonátu to nespraví.

Galaxy S III by se navíc mohl lecčemu přiučit u konkurence. Chybí tlačítko pro fotoaparát, nikde žádné HDMI. Zapínací tlačítko na pravém boku se začalo po pár dnech mírně kývat, určitě jsem už také viděl lépe vyřešené ovládání hlasitosti na levém boku.

Velmi kvalitně se dá hodnotit alespoň konstrukce, ale rozhodujte o něčem po pár dnech používání… Prohýbající se zadní kryt (po sundání) každopádně úplnou důvěru nevzbuzuje, ale na objektivnější hodnocení to chce skutečně delší čas.

Už nyní se ale dá pochválit, že kryt jde vůbec sejmout, dostanete se k baterii, paměťové kartě i SIM. Tedy vlastně microSIM.

Hardware, displej, obsah balení

O výkonu mobilu už jste jistě četli, takže mohu být stručný. Čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM (cca 400 MB jen pro vaši potřebu), tři dostupné kapacity paměti (16/32/64 GB) a k tomu i podpora paměťových karet. K dispozici jsem dostal telefon s nejmenší kapacitou, využívat jsem mohl přibližně 12 GB. To je ale celkem nepodstatné, když telefon podporuje i paměťové karty. Jsem hodně zvědavý, která paměťová verze Galaxy S III bude nejúspěšnější.

Byl by neodpustitelný hřích, kdyby Samsung podkopal výkon telefonu špatně vyladěným prostředím. Nemějte ale strach, Galaxy S III je skutečný rychlík. Trochu ironicky se dá podotknout, že čtyřjádrový procesor zvládne utáhnout i jakoukoliv přeplácanou grafiku s Androidem 4. Pravda ale je, že používat tenhle mobil je zážitek. Vše je neskutečně rychlé, reakce okamžité. Mobil se absolutně nezadýchává (a ani přehnaně nepřehřívá) při hraní náročnějších her nebo spouštění HD videa. Vše je prostě plynulé a rychlé, přesně jak očekáváte.

Telefon pochopitelně nabízí rychlá data, Wi-Fi, GPS i NFC. Podrobnosti o specifikacích najdete v katalogu.

Samsung Galaxy S III 16 GB

Rozměry: 137 × 71 × 9 mm, 133 g
Displej: 4,8″, 1280 × 720 bodů, 16 mil barev, Super AMOLED
Procesor, systém: 4 jádra, 1400 MHz, Android
Paměť, úložiště, karta: 1000 MB, 16000 MB, ano
Data: GPRS EDGE HSDPA HSUPA Wi-Fi
Další konektivita: NFC GPS microUSB 3,5mm jack HDMI
Fotoaparát: 8 Mpx, video: 1080p autofokus blesk
Podrobné specifikace

Vše hodně dobře zvládá i baterie s kapacitou 2100 mAh. To už je pořádná porce energie a při práci s mobilem to určitě pocítíte. Když telefon nebudete přepínat, bez problémů vydrží dva dny provozu. Stominutový film v HD kvalitě, s displejem na maximum a průběžnou synchronizací vzal baterii 18 % z celkové kapacity. Hodinové přehrávání hudby, tentokrát s vypnutým displeje, baterii připravilo o další 4 % energie. Zapnutá GPS ve spolupráci s aplikací Sport Tracker vzala telefonu 9 % energie za 70 minut. Tentokrát s vypnutým displejem a bez datových přenosů. Baterie tak rozhodně nepatří mezi vlastnosti, které by vám dojem z mobilu pokazily.

Samsung navíc telefon vybavil docela podrobným úsporným režimem, kdy můžete šetřit výkon procesoru, displeje, vypnout vibrační odezvu mobilu nebo ztmavit pozadí třeba při prohlížení internetu. Nechybí ani informace o největších žroutech energie, takže výdrž mobilu se dá skutečně protáhnout.

Displej má úhlopříčku 4,8“, což už je skutečně pořádné plátno. Samsung naštěstí zvolil HD rozlišení, takže displej je současně velmi jemný. Při ovládání jsem měl dost problémy, abych palcem dosáhl z jednoho rohu do druhého, velký displej ale oceníte při prohlížení internetu, přehrávání filmů či hraní her. SuperAMOLED vykouzlí skutečně skvělé barvy, Samsung navíc nabízí možnost úpravy sytosti barev, takže kdo nemá rád příliš zářivé barvy, nastaví si, upraví si nastavení. Stejně skvělá je možnost změny velikosti písma. Telefon navíc umí nechat displej zapnutý v případě, že se na něj stále díváte. Při čtení delšího textu skvělá vlastnost. Podobných drobných vychytávek má Galaxy S III spoustu a právě kvůli nim si telefon zamilujete.

Tip: Co s displejem telefonu udělá nůž? Podívejte se na video.

Na to, jak je Galaxy S III pro Samsung důležitý, toho najdete hodně málo v balení k telefonu. Kabel, sluchátka, nabíječka, stručný manuál a hotovo. Samsung si pro nás nachystal spoustu skvělého příslušenství, musíte ale znovu vytáhnout peněženku. Přitom alespoň redukci na HDMI by to chtělo mít přímo v balení.

Kapitoly článku:

Rozměry, design, hardware, displej

Ovládání, pohotovostní displej

Telefonování, zprávy, internet, Dropbox, doplňkové služby

Organizační funkce, mapy, multimédia, závěr

Reklama