Tipy: Jak nejlevněji volat z Chorvatska

Reklama

Chystáte se na dovolenou do české prázdninové kolonie, Chorvatska? Přinášíme kompletní přehled cen za volání u všech českých operátorů. Vyberte si před odjezdem toho, s kým ušetříte co nejvíc, rozdíly jsou skutečně markantní.

Chorvatsko je sice o prázdninách plné Čechů, má ale tu smůlu, že není součástí Evropské unie. Čeští operátoři (a nejen oni) tak nejsou regulačními tlaky Evropské komise nuceni udržovat ceny na přijatelné úrovni. Zatímco v nepříliš vzdáleném Rakousku, Maďarsku či Itálii si zavoláte domů za 8,60 Kč/min (Eurotarif), po přejetí chorvatských hranic vám najednou začne operátor účtovat třeba 42 Kč/min. Naštěstí existuje řada cest, jak ušetřit.

O2: aktivujte si Volání bez hranic

Standardní roamingový tarif O2 se jmenuje Eurotarif. Mimo země Evropské unie s ním zaplatíte 42 Kč/min odchozího hovoru, 24 Kč/min příchozího hovoru a 12 Kč za SMS. Tento tarif má aktivní většina lidí, dejte tedy pozor a před odjezdem si ho zkontrolujte, kolik vlastně budete platit.

Podstatně lepší možností je tzv. Smart roaming. Ve vybraných zemích označovaných jako Smart země, budete platit za odchozí hovor 12 Kč/min, za příchozí 6,60 Kč/min (a navíc máte 30 příchozích minut zdarma) a 10 Kč za SMS. Mezi Smart země naštěstí patří i Chorvatsko.

Bezkonkurenčně nejlepší je ale Volání bez hranic, letošní novinka, která vám umožní telefonovat ze zemí EU, Chorvatska a Švýcarska za 3,90 Kč/min (blíže viz tento článek). Stejná cena platí pro příchozí i odchozí hovory a také pro SMS. Jakmile vyjedete ze zmíněné bezpečné zóny, bude vám operátor účtovat sestavovací poplatek ve výši 50 Kč za každý hovor, ale to se vás v Chorvatsku rozhodně netýká.

T-Mobile: zvýhodnění Cestovatel

Většina zákazníků T-Mobilu vyjíždí do ciziny s tzv. Happy roamingem, který v Chorvatsku nijak neoslní cenou 34,80 Kč/min odchozího hovoru, 18 Kč/min příchozího hovoru a 9,60 Kč za SMS. Můžete si k němu ale aktivovat zvýhodnění Cestovatel.

Poté vám začne T-Mobile účtovat jednorázový sestavovací poplatek ve výši 34,80 Kč za každý příchozí i odchozí hovor. To je doplněno výhodnějšími cenami, za odchozí hovory budete nadále platit jen 4,80 Kč/min, příchozí jsou zdarma a SMS stojí 5 Kč.

Vodafone: s Passportem jako doma

Vodafone do svého eurotarifu překvapivě zahrnuje i Chorvatsko, takže s tzv. World roamingem budete za hovory platit 8,64 Kč/min v případě, že jsou odchozí, 2,38 Kč/min v případě, že jsou příchozí. Za SMS vám pak Vodafone naúčtuje 1,50 Kč.

Druhou zajímavou možností je Vodafone Passport, kdy voláte za stejné sazby jako doma, před zahájením hovoru vám ale operátor naúčtuje sestavovací poplatek ve výši 22 Kč. Pozor, tento poplatek neplatí po celou dobu hovoru, na vyúčtování se vám objeví za každých započatých dvacet minut.

Pokud víte, že nebudete moc volat, vystačíte nejspíš s letošní novinkou zvanou Roaming na den (bližší informace v tomto článku). Po její aktivaci vám operátor naúčtuje 99 Kč, načež budete moci do půlnoci využívat volné jednotky ze svého českého tarifu. Při jejich vyčerpání pak zaplatíte za další minutu hovoru 6,50 Kč/min, za SMS 1,50 Kč.

Reklama